Multiroom audio

Innan vi hade bestämt oss för denna husmodell och interiör besökte vi många husförsäljare och kikade i många visningshus. Givetvis så inspirerades vi av dessa husen och i ett av Trivselhus visningshus i Karlstad så såg vi ett sk Multiroom-system. Dvs ett ljudsystem för hela huset styrt ifrån en central. Direkt efter hemkomst så googlades det intensivt på dessa system. Det vi då kom fram till var följande: Utbudet i Sverige var skralt och de aktörer som finns på marknaden tog sjuka överpriser. Det lutade länge åt att köpa in produkter ifrån Pyle som www.ces.nu sålde men efter provlyssning och läsande i amerikanska forum så förstod vi rätt snabbt att det fanns bättre grejer på marknaden. Dock inte på den svenska i den utsträckning vi var ute efter (och hittade då). Istället vände vi oss som så många gånger förr till USA och onlinebutiken www.outdoorspeakerdepot.com som vi läst om i forumet på www.byggahus.se. De skickade till Sverige och var hyfsat snabba att ha å göra med, fick man tag i rätt person där så flöt affären på relativt smärtfritt. En komplett paket plockades ihop och sedan rådde det förhandling inom hushållet där den manliga delen försökte påvisa värdeökningen av huset med detta system medans den kvinnliga delen försökte få den manlige att sansa sig i produktvalen. En sak som förhandlades bort var inbyggda subwoofers i vardagsrum och sovrum. Dock så uppgraderades 6 1/2″  högtalare till 8″ i varje rum. Det var motbudet.

Högtalarmodellen vi valde var Outdoorspeakerdepots egna som fått mycket beröm i diverse forum och som hyllats i många tester. Annars brukar man vara allergisk mot företags egna produkter men dessa skulle vara ”the shit” enligt många experter. Modellen heter OSD-ICE840 och har följande spec:

. Woofer: 8″ carbon filled polypropylene cone with butyl rubber surround
. Tweeter: 1″ polymer coated silk tweeter
. Power handling: 175W
. Frequency Response 36Hz – 22kHz
. Sensitivity 91db
. Impedance: 8 ohms
. Unit Dimension: Diameter 10 3/4”
. Cut-Out Diameter: 9 5/16″
. Mounting depth (assuming .5″ drywall): 3 5/8 ”
. 10-year warranty
. Installer friendly dog leg installation brackets
. Weather-resistant design includes powder-coated aluminum grille that will not rust

Med facit i hand måste jag hålla med experterna då dessa kan kräma ut bra med ljud i våra öppna ytor utan att det blir rossligt, slår igenom eller annat oljud.

På altan blev det även där en förhandling i högtalarstorlek. Även här var 8″ mannens bud men det slutade med 6.5″, ett val som visade sig vara väldigt smart då vi vid en provlyssning i somras insåg att redan på relativt låg volym så hördes musiken 100 m bort. Vill 75% pådrag så lät det som en rockfestival på området (kanske lite överdrivet men det är precis så grannarna kommer säga till polisen) så dessa högtalare kommer antagligen aldrig gå på mera än 30-40% kapacitet. Även här valde vi OSDs egna högtalare OSDD-AP640 med följande spec:

. All-Weather Versatility
. Rigid, Acoustically Inert Enclosure
. 6 1/2″ polypropylene woofer
. 1″ supernil soft dome tweeter
. Gold-plated 5-way binding posts
. Power handling: 150W
. Frequency Response 39Hz – 20kHz
. Sensitivity 89db
. Impedance: 8 ohms
. Finishes: White and Black
. Includes brackets
. Unit Dimension: 11 1/2″ H x 8 9/16″ W x 7 7/16″ D

Hur styrs nu allt detta? Jo via en multiroom-förstärkare som är placerad vid el och nätcentralen i huset. Vi valde Breathe Audio BA-6640MS multiroom-förstärkare till detta. Denna förstärkare är  en 6-zons variant vilket betyder att den kan serva 6 olika zoner samtidigt med 6 olika ljudkällor. Vi har fått dela upp huset i 6 zoner där enda kompromissen fick bli att lilla toaletten och tvättstugan fick slås samman till en zon. I övrigt har varje rum blivit en zon som styrs med en separat fjärrkontroll som vi placerat ovanför lampknapparna i varje rum. En annan bra finess på förstärkaren är att den har stöd för ir-fjärrkontroller i varje rum. Så om du tex riktar din Apple remote mot ett av rummens fjärrkontroller så kan du styra din iPod som står bredvid förstärkaren. Denna funktion har vi inte än helt installerat då vi sällan använder fjärrkontroller. En annan tuff feature är att man kan koppla in ringklockan i förstärkaren så att när någon ringer på så tystas musiken och ringklockan hörs. Detta har vi dragit kablar för men ej heller ännu installerat då det råder lite tvekan om vilken kontakta vi ska använda oss av. Innan vi kunde plugga in förstärkaren så var vi tvungna att öppna upp den och ändra ett motstånd så att den klarade av våra svenska 230 V uttag, den var från början inställd på amerikanska 110 V. Denna procedur tog 10 minuter så det var inga svårigheter.

På väggen bakom förstärkaren sitter sedan en kontakt där man pluggade in en RJ45 och en hederlig LPT1-sladd ifrån förstärkaren. På baksidan av väggkontakten så kopplade man sedan in varje fjärrkontrolls RJ45:a och varje högtalares två ljudkablar.

För att vara på säkra sidan så köpte vi även kabeln ifrån OSD. En ganska exklusiv kabel visade det sig då den tog slut precis innan all kabel var dragen och klar och vi var tvungna att köpa mer kabel. Lösningen blev då Oryx här i Västerås som visade sig vara hyfsade experter på Multiroom-system. De hade flertalet system och kablar till hyfsade priser (fortfarande det dubbla mot vad vi hade betalat inklusive tull och moms) men för att vara Sverige så låg de bra till plus att de verkade kunniga på systemen. Med den sista stumpen kabel kunde vi dra klart alla högtalare och fjärrkontrollskablar. Till fjärrkontrollerna använde vi CAT5-skärmade nätverkskablar som vi köpte ifrån Dustin och sedan stiftade på Deltacos nätverkskontakter på.

Fjärrkontrollerna i varje rum har funktionen att man kan välja källa på förstärkaren, volym och det finns även möjlighet att ta över samtliga rums fjärrkontroller om man tex har fest i hela huset.

I dagsläget har vi följande setup inne vid förstärkaren:

  • En 80 GB iPod som står i en docka och spelar en ganska stor spellista.
  • En gammal bärbar Dell som spelar Spotify spellistor och även har iTunes aktiverat.
  • iTunes är kopplad mot en Airport express för att få en separat källa in i förstärkaren medans datorn är kopplad via vanlig aux-kabel.
  • Våran gamla JVC-surround förstärkare spelar radio.

Så allt som allt så använder vi idag 4 inkällor på förstärkaren. Det som saknas är en cd-spelare så att man kan vara lite nostalgisk och spela musik via cd.

Här är en bild på hur högtalare (röda prickar) och fjärrkontroller (gröna prickar) är placerade i huset. Förstärkaren står i ”klädkammaren” (blå prick).

10 reaktioner till “Multiroom audio”

  1. Intressant läsning. Hur kommer det sig att ni inte bara satsade på ett gäng Airportexpresser istället för all denna avancerade installation?
    Jag bor i en 4 rums lgh och vill kunna spela musik i olika rum från en eller flera källor. Googlade själv som attan efter bästa lösningen och kom fram till att Airport Express samt programmet Airfoil räcker gott och väl.

    Har idag en Airport Extreme som huvudrouter samt en Airport Express i vardagsrummet och en i köket. Den i köket är ansluten till ett par 6″ högtalare. Den i vardagsrummet är ansluten till Hemmabion. Kan välja var ljuset ska spelas upp från samtliga datorer på nätverket (tre stycken). Tack vare Airfoil kanm jag spela upp ljud från vilken ljudkälla som helst vilket är grymt bekvämt.

    Hur som helst. Gratis till en intressant blogg och ett grymt läckert hus! 🙂

  2. Hej,

    Jag heter Alexandra Josephson och jobbar på Star PR. Vi jobbar med många intressanta kunder inom Hem & Design samt Trädgård. Tänkte höra om ni är intresserade av att få löpande information om både nyheter och smarta tips. I så fall, till vilken emailadress ska vi skicka informationen?

    Mvh.

    Alexandra

  3. Hallåj!

    Jättefint hus! Men det var ju inte därför jag kommenterar 😉 Jag håller nämligen precis på att kopla in en BA-6640 hemma och var precis på väg att beställa en 230 -> 110V när jag läste om er lilla mod, ni kan inte dela med er mer exakt vad ni gjorde 😉 Kanske via ett mail eller så?

    Det vore ju jättesnällt isåfall!

    Ha det gött!

  4. Det var tämligen enkelt att ställa om systemet till 220. Man fick skruva upp förstärkaren och där strömmen går in så fanns det en bygel som man enkelt flyttade till 220v ist för 110.
    Hela proceduren tog runt 10 minuter med alla skruvar.
    I övrigt är vi mycket nöjda med systemet. Det har hittills fungerat felfritt och vi använder det dagligen då vår lilla tjej älskar att lyssna på musik.

  5. Daniel: Hur pass tycker du basen står sig i vardagsrummet när det blev utan subbas?

  6. Den är ok, det blir inget tryck i bröstet direkt men duger om man ska spela musik.
    Är man basfanatiker så är det nog värt att satsa på en sub eller två i väggen.

  7. Men ni har inte kopplat ihop systemet med en 5.1-anläggning så sett va?

    Det är där jag får mest huvudbry i min egen blivande multi-room-anläggning 🙂

  8. Nej vi har ej kopplat in ett 5.1 system till detta.
    Det är nog bäst att ha ett separat 5.1 system i det rum du tänkt använda det i. Det går ju fortfarande att bygga in högtalarna.

  9. Ja, men jag vill inte ha separata högtalare för musik för den sakens skull 🙂

    Men jag har kommit på en hyffsad (väldigt analog) lösning nu, där allt i princip skulle styras med volymkontroll + brytare på väggen. Ganska low-tech, å andra sidan så ser man inget av tekniken som används vilket är trevligt.

    Ska även titta på hur smidig lösning man kan få med en multi-zone surround reciever, problemet där är ju hur man ska styra den (för den ska definitivt inte stå framme) utan att det blir allt för tekniskt 🙂 EN logitech-fjärr skulle ju funka med vettiga aktiviteter uppdefinierade, men man vill helst kunna styra med mer än bara en fjärrkontroll…

  10. Tillägg: En fördel med en surround-receiver vore såklart att man skulle kunna köra HDMI över cat5e…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 6 =